Erasmus nezahálí ani mezi výjezdy do jiných zemí
Při úterním odpoledním vyučování gastronomie žáci z 9. tříd připravovali ovocné a zeleninové saláty. Kromě estetického vzhledu a chuti zjišťovali, jakou cestu k nám urazily suroviny, a snažili se o vyvážený poměr živin. Salát musel obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky.
Velmi chutný salát z místních surovin připravila Lenka Majorová z 9.B – jablíčko a mrkev ze zahrady, nakládaný celer, hrst vlašských ořechů a kulička vína na ozdobu. Salát uspěl jak po stránce chuťové, tak díky bezkonkurenčně nejkratší vzdálenosti, kterou suroviny urazily.
Úžasně naaranžovaný a chutný ovocný salát připravila také Terka Javorková. Salát dostal název Červencový, protože v červenci by většina surovin byla z místních zdrojů. Uprostřed zimy ale čerstvé ovoce (kromě jablek) cestovalo z daleka. Maliny a jahody to měly jen pár tisíc kilometrů, dorazily k nám ze Španělska. Zato borůvky letěly přes půl zeměkoule z jihoamerického Chile. Lokálnost zachránil místní med a jogurt.
Zeleninové saláty byly také velice dobré, krásně naaranžované a zajímavě chutnaly. Všichni tak splnili zapeklité zadání a všichni degustátoři si skvěle pochutnali a ohodnotili soutěžící spravedlivými body. Vítězové za odměnu obdrželi fungl novou vařečku!
Paní učitelce Štěpánkové děkujeme za organizaci.